Palma Acai (Euterpe oleracea) je známa vďaka svojmu bobuľovitému ovociu (Acai berry). V tradičnej medicíne je jeho konzumácia spojená s benefitmi významne podporujúcimi zdravie, pričom rôzne farmakologické účinky ovocia boli študované in vitro aj in vivo. Acai berries sú obzvlášť známe svojimi silnými antioxidačnými účinkami, ako aj protizápalovými, protirakovinovými, anti-mikrobiálnymi, anti-aterogénnymi anti-neurodegeneratívnymi a v neposlednom rade kardioprotektívnymi vlastnosťami. Takisto bolo zistené, že poskytujú ochranu proti metabolickému syndrómu, ktorého súčasťou je diabetes mellitus, hypertenzia a hyperlipidémia a zároveň chránia orgány vrátane pľúc, obličiek, pečene, srdca a nervového systému. Za pozitívny multisystémový efekt vďačí Acai berry rôznorodosti svojich zložiek, ktoré majú komplexný pozitívny vplyv na takmer celý organizmus. Antioxidačné a medicínske vlastnosti Acai berry sú pripisované vysokej koncentrácii bioaktívnych fytochemikálií v ovocí. Konkrétne, fialové plody obsahujú značné množstvo antocyanínov (kuromarín, keracyanín) - purpurových pigmentov s mnohými funkciami. Spomenuté antocyaníny prejavujú antioxidačné správanie a môžu mať neuroprotektívny a kardioprotektívny efekt. Ovocie takisto obsahuje ďalšie polyfenolové zložky vrátane fenolových kyselín a flavonoidov - orientínu a isoorientínu patriacich do skupiny derivátov luteínu. Niekoľko vedeckým štúdií demonštrovalo, že za protirakovinový efekt vďačí Acai berry svojim antiangiogénnym (zamedzuje tvorbe nových ciev), protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam – inhibuje oxidačný stres, ktorý často vedie k nezvratnému poškodeniu buniek znemožňujúcemu správnu funkciu tkanív nášho organizmu. Kúpiť Acai berry tu >> Vedecká štúdia z roku 2019 sa zaoberala skúmaním vplyvu extraktu z Acai berry na vybrané neurodegeneratívne ochorenia, ktoré priamo ovplyvňujú centrálny nervový systém, ako napríklad Alzheimerova choroba, alebo Parkinsonova choroba. Jedným z faktorov podieľajúcich sa na vzniku týchto ochorení je produkcia voľných radikálov a oxidačný stres. Výsledky výskumu naznačujú, že Acai berry má vďaka svojím výrazným antioxidačným vlastnostiam potenciál pri liečbe spomenutých ochorení. Samozrejme pred jeho klinickým použitím je potrebné overiť terapeutické účinky na in vivo modeloch. Konzumácia ovocia vyplýva priaznivo aj na mentálne zdravie jedinca. Keďže depresia a oxidačný stres spolu úzko súvisia, nutričné doplnky s antioxidačnými vlastnosťami ako Acai berry predstavujú excelentných kandidátov pre terapiu. Je takisto známe, že prebiotická aktivita antocyanínov moduluje zloženie črevného mikrobiómu, čo predstavuje jeden z ďalších spôsobov zlepšujúcich zdravie organizmu. Konzumácia Acai berry môže byť tiež jednou z nutričných terapeutických stratégií pre pacientov trpiacich chronickým ochorením obličiek, keďže sa u týchto pacientov vyskytuje oxidačný stres, zápal a dysbióza - bakteriálna nerovnováha v črevnom systéme. Bolo dokázané, že antocyaníny znižujú poškodenie glomerulárnych kapilár v obličke a zabraňujú renálnej fibróze, čo sú jedny z hlavných chorobných zmien spájaných s ochorením obličiek. V ďalšej vedeckej práci sa autori venovali skúmaniu benefitov extraktu flavonoidov z Acai berry u obéznych mužov vo veku 35-60 rokov. Bolo zistené, že konzumácia vysokého množstva flavonoidov zlepšila funkciu ciev, čo následne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka vysokému obsahu polyfenolov zlepšuje Acai berry metabolizmus plazmového lipoproteínu HDL, čím ochraňuje cievy pred aterosklerózou (kôrnatenie tepien). Kúpiť Acai berry tu >> Zdroje: Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Açai Berry (Euterpe oleracea) Dietary Supplements: Variations in Anthocyanin and Flavonoid Concentrations, Phenolic Contents, and Antioxidant Properties. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):421-429. Costa R, Azevedo D, Barata P, Soares R, Guido LF, Carvalho DO. Antiangiogenic and Antioxidant In Vitro Properties of Hydroethanolic Extract from açaí (Euterpe oleracea) Dietary Powder Supplement. Molecules. 2021;26(7):2011. de Oliveira NKS, Almeida MRS, Pontes FMM, Barcelos MP, de Paula da Silva CHT, Rosa JMC, Cruz RAS, da Silva Hage-Melim LI. Antioxidant Effect of Flavonoids Present in Euterpe oleracea Martius and Neurodegenerative Diseases: A Literature Review. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2019;19(2):75-99.
MUDr. Martin Klein v roku 2012 vyštudoval Lekársku Fakultu Univerzity Komenského, kde aktuálne pôsobí ako vedecko-pedagogický pracovník. Venuje sa tiež problematike zdravej výživy. |