+421 949 449 169  |  info@nakupujzdravo.sk

Voľné radikály, oxidačný stres a riziko rozvoja rôznych ochorení

Oxidačný stres
Voľné radikály oxidačný stres a riziko rozvoja rôznych chorôob

Mnohí ľudia sa už stretli s pojmom oxidačný stres najmä v súvislosti s príjmom potravín a výživových doplnkov s obsahom antioxidantov, teda látok, ktoré majú oxidačnému stresu zabrániť. Čo je vlastne oxidačný stres, ako vzniká a aký má vplyv na zdravie človeka?

Oxidačný stres je fenomén, ktorý je spôsobený nerovnováhou medzi produkciou tzv. voľných radikálov v bunkách a schopnosťou bunkových mechanizmov tieto reaktívne produkty eliminovať. Napriek bežnej predstave vznikajú voľné radikály ako prirodzený produkt bunkového metabolizmu a majú aj niektoré prospešné funkcie, napr. sa zúčastňujú medzibunkovej signalizácie, majú tiež svoj význam pri imunitných reakciách. Rôzne nepriaznivé vplyvy však zapríčiňujú veľký nárast produkcie voľných radikálov, ktorý presahuje kapacitu buniek tento nápor zvládnuť. Vzniká teda nerovnováha – oxidačný stres, ktorý vedie k poškodeniu buniek a tkanív. Intenzívny vedecký výskum v posledných desaťročiach odhaľuje stále nové ochorenia, pri vzniku ktorých sa uplatňuje práve oxidačný stres. Patria sem také závažné ochorenia akými sú cukrovka I. typu, ateroskleróza vedúca k infarktu myokardu, niektoré druhy nádorových ochorení, Alzheimerova choroba, reumatoidná artritída, či mnoho ďalších vrátane rôznych druhov alergií.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré majú schopnosť regulovať oxidačný stres tým, že „darujú“ elektrón kyslíkovým radikálom, čím zabezpečia jeho väčšiu stabilitu a nižšiu reaktivitu. Tieto látky sú produkované aj samotným organizmom (endogénne antioxidanty, napr. glutatión), alebo ich prijímame v potrave (exogénne antioxidanty, napr. vitamín C, vitamín E).

 

Oxidačný stres a alergické ochorenia

Viaceré zistenia naznačujú, že oxidačný stres sa uplatňuje pri vzniku astmy, rinitídy či atopickej dermatitídy a preto je dôležité, aby boli terapeutické intervencie zamerané jednak na zníženie expozície škodlivým faktorom prostredia, akými sú smog alebo cigaretový dym, ale tiež na posilnenie vlastných vnútorných antioxidačných mechanizmov.

 

Oxidačný stres a reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktorého príčiny nie sú ešte stále úplne objasnené. Ukazuje sa však, že oxidačný stres zohráva pri vývoji tohto ochorenia dôležitú úlohu v kombinácii s ďalšími faktormi. Reaktívne voľné radikály indukujú oxidáciu bunkových membrán, nezvratne poškodzujú dôležité bielkoviny a DNA a tiež poškodzujú kĺbovú chrupku.

Oxidačný stres je možné upravovať rôznymi spôsobmi. Hlavným prístupom je zmena životosprávy, ktorá dokáže ovplyvniť intenzitu tvorby voľných radikálov v organizme. Okrem príjmu pestrej stravy s vysokým obsahom ovocia a zeleniny sú dôležitými opatreniami aj obmedzenie fajčenia, konzumácie alkoholických nápojov, zlepšenie kvality spánku, eliminácia stresu a iné. Optimalizáciu antioxidačných mechanizmov je možné podporiť aj vo forme výživových doplnkov.

Štúdia z roku 2017 zhrnula najnovšie poznatky o účinku metylsulfonylmetánu (MSM) na rôzne procesy v organizme. Okrem protizápalových účinkov bol diskutovaný aj možný efekt MSM v eliminácii oxidačného stresu. Hlavným predpokladaným mechanizmom účinku je regulácia aktivácie viacerých dôležitých transkripčných faktorov, čím dokáže MSM ovplyvňovať rovnováhu medzi tvorbou voľných radikálov a ich elimináciou. Vďaka týmto účinkom má MSM potenciál ako doplnková terapia ochorení, pri rozvoji ktorých sa uplatňujú zápalové mechanizmy a oxidačný stres.

 

Zdroje:

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290. doi: 10.3390/nu9030290. PMID: 28300758; PMCID: PMC5372953.

Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C. Oxidative Stress Relevance in the Pathogenesis of the Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi: 10.1155/2016/6097417. Epub 2016 May 31. PMID: 27340664; PMCID: PMC4906181.

MUDr. Martin KleinMUDr. Martin Klein v roku 2012 vyštudoval Lekársku Fakultu Univerzity Komenského, kde aktuálne pôsobí ako vedecko-pedagogický pracovník. Venuje sa tiež problematike zdravej výživy.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

© 2020 nakupujzdravo.sk